2022. február 21., 20:10

Le lehet győzni Montenegrót?

Folytatódnak a férfi kosárlabda világbajnoki selejtezők, a magyar válogatott a montenegrói csapattal találkozik, kétszer is. Február 24-én Debrecenben csapnak össze a felek, három nappal később Podgoricában. Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány úgy fogalmazott, hogy az első számú cél a továbbjutás kivívása a csoportból.

kosárlabda
Fotó: MTI

A 2023-as világbajnokságot a Fülöp-szigetek, Japán és Indonézia rendezi meg közösen. A harminckét fős mezőnyben Európa tizenkét válogatottal képviselteti majd magát. A selejtezők tavaly novemberben kezdődtek, és 2023 februárjában fejeződnek be. Azonban a selejtezőket megelőzte az előselejtező, amely két évvel ezelőtt kezdődött, ahonnan nyolc gárda lépett tovább, és csatlakozott azon huszonnégy alakulathoz, amely résztvevője az idei Európa-bajnokságnak.

A harminckét csapat nyolc csoportba osztva küzd azért, hogy a négyese első három helyén végezve továbbléphessen a selejtező második körébe. A felek magukkal viszik az összes megszerzett pontszámot, és további hat meccset játszanak a másik csoport hármasával (A/B, C/D, E/F, G/H). A csoportok első három helyezettjei utazhatnak a 2023-as nyár végi világbajnokságra.

Magyarország Eb-résztvevőként egyenesen a selejtezőbe került, és az E csoportba sorsolták Franciaországgal, Montenegróval és Portugáliával együtt. November 26-án döntő fontosságú találkozóra került sor Matosinhosban, ahol Perl Zoltán 19 pontjának is köszönhetően 75-81-es magyar siker született. Az olimpiai ezüstérmes franciák közben szintén megszenvedtek a montenegróiak ellen, ám diadalmaskodtak, majd 29-én a balkániak odahaza elverték a portugálokat. Ugyanezen a napon, Kaposváron az utolsó két vb-n harmadik helyen záró franciák 54-78-ra alaposan elpáholták Ivkovics legénységét. Két forduló után Franciaország 4 pontos, Montenegró és Magyarország 3-3 pontot szerzett, Portugália kettőt. A két februári mérkőzés egyikén aratott újabb magyar győzelem lényegében biztosítaná a továbbjutást a második körbe.

A magyar válogatott tizenhetedike és huszadika között Kecskeméten edzőtáborozott. A tizennégy fős keret magját a szombathelyi (Falco) hatos és a fehérvári (Alba) négyes alkotja. A legnagyobb meglepetés az amerikai Mikael Hopkins nevezése, akit nemrég honosított a magyar szövetség. Tavaly a szlovén bajnok Cedevita Olimpijában játszott, az idei szezonban már az olasz élvonalbeli Reggio Emiliát erősíti.

Sztojkovics úgy nyilatkozott, hogy Keller Ákos mellé kerestek centert, viszont jelenleg nincs olyan magyar játékos, aki felnőhetne hozzá rövid időn belül. A huszonnyolc éves Hopkins az európai középmezőny kiemelkedő teljesítményre képes kosárlabdázója, ezért kötöttek vele szerződést. Az előző, 2019-es világbajnokságot megjárt Montenegrót még sosem múlta felül Magyarország, a magyarnál erősebb kerettel rendelkezik.

A 18.00 órakor kezdődő debreceni, majd a szintén 18.00 órakor kezdődő podgoricai összecsapás után július 1-jén a portugál válogatott látogat Magyarországra, 4-én pedig Franciaországban zárja az első kört a magyar csapat. Augusztusban már az Európa-bajnokságra készülnek Vojvodáék, amelyet egy csehországi torna és a vb-selejtezők második körének első két találkozója szakítana meg. A tokiói olimpia miatt 2021-ről 2022-re elhalasztott kontinensbajnokságon a kölni B csoportban szerepel Magyarország. A szeptemberi torna legerősebb hatosában a hazaiak mellett a címvédő szlovénok, a már jól ismert franciák, továbbá a litvánok és a bosnyákok lesznek a magyarok ellenfelei.

A második körben az F csoport legjobb három válogatottjával, a K jelű hatosban folytathatnák a küzdelmet a magyarok, és a Litvánia, Bosznia-Hercegovina, Csehország és Bulgária négyeséből kerülnének ki a leendő ellenfelek. Magyarország még sosem szerepelt világbajnokságon. Portugáliához hasonlóan Szlovákia is az előselejtező sikeres vétele után került a vb-selejtező első körébe. A szlovákok az A csoportban szerepelnek, és két fordulót követően nyeretlenek. Léván kikaptak a belgáktól, majd Rigában a lettektől. Február 25-én Belgrádban lépnek pályára, három nappal később, a visszavágón Léván fogadják a szerbeket.

A magyar válogatott kerete: Allen Rosco (Niigata), Mikael Hopkins (Reggio Emilia), Benke Szilárd, Golomán György, Keller Ákos, Perl Zoltán, Somogyi Ádám, Váradi Benedek (Falco), Lukács Norbert, Pongó Marcell, Szabó Zsolt, Vojvoda Dávid (Alba), Eilingsfeld János (Atomerőmű), Ferencz Csaba (Körmend)
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.