2021. november 8., 14:04

Kijutnak a magyar hokisok Pekingbe?

A 2022-es pekingi téli olimpiai játékok női jégkorongtornájának mezőnye még nem teljes. Hét hely már elkelt, de három még kiadó. Az üres pozíciókra tizenkét válogatott pályázik, köztük a magyar és a szlovák is. A magyar lányokra a csehországi Chomutovban vár a mindent eldöntő selejtező, a szlovákokra a svédországi Luleåban. Mindkét tornára november 11-14. közt kerül sor.

női hoki
Fotó: jegkorongszovetseg.hu

A magyar női jégkorong-válogatott szövetségi kapitánya, Lisa Haley kihirdette a chomutovi olimpiai selejtezőre utazó keretet. A győri felkészülési időszak november 6-ával véget ért, és tegnap útra is keltek a torna helyszínére. A szombatra beprogramozott felkészülési mérkőzés a BJA U16-os fiúcsapata ellen elmaradt, helyette egymás elleni játékkal igyekeztek pótolni az összecsapást. Egy játékos pozitív PCR-teszt miatt nem utazhatott a csapattal. A huszonhárom fős keret három kapusból, hét hátvédből és tizenhárom csatárból áll.

A február 4-20. közt esedékes pekingi téli olimpia női jégkorongtornáján tíz ország válogatottja vesz részt. Három éve a phjongcshangi játékokon nyolc alakulat harcolt két csoportban, de a 2022-es torna lebonyolítási rendszere alig változott. A mezőnyt ezúttal is kettéosztották a világranglista alapján, az első öt, a világ legjobbjai az A csoportban küzdenek egymás ellen, míg a B csoportban a gyengébbek.

A B jelű ötösben a világranglistán hatodik helyet elfoglaló Japán, illetve a házigazda – a világranglistán huszadik – Kína várja a leendő ellenfeleket. Az A csoportból mindenki (Amerikai Egy. Államok, Kanada, Finnország, Oroszország, Svájc) továbbjut a negyeddöntőbe a csoportkör után, a B-ből viszont csak az első három helyezett, a negyedik és az ötödik helyen végző gárda számára befejeződik az olimpia.

Az előselejtezők első köre elmaradt, azonban egy alakulat, a legmagasabban rangsorolt Izland mégis továbblépett. Az előselejtezők második körét október 7-10. közt rendezték meg. Tizenkét válogatott három csoportban küzdött egymás ellen, és csak a három csoportgyőztes, Dél-Korea, Olaszország és Lengyelország léphet jégre a novemberi selejtezőben.

A chomutovi C csoportban Csehország, Magyarország, Norvégia és Lengyelország csap össze. A füsseni D jelű négyesben Németország, Dánia,  Ausztria, valamint Olaszország, míg a luleåi E-ben Svédország, Franciaország, Szlovákia és Dél-Korea vívnak majd csatát.

Mindhárom csoportban a házigazdák a legnagyobb esélyesek a továbbjutásra. A csehek a világranglista hetedik helyén állnak, a németek a nyolcadikon, a svédek a kilencediken. Magyarország a 2021. szeptemberi kiadás szerint a tizedik, Norvégia a tizenharmadik, Lengyelország a tizenkilencedik – Szlovákia a tizenötödik.

Milyen kilátásai vannak a magyar lányoknak? A csapat idén augusztusban ott volt a kanadai Calgaryban megrendezett világbajnokságon, és nem vallott szégyent. A vb-t Kanada nyerte Amerika és Finnország előtt. A magyarok a B csoportban játszottak, és a négy mérkőzésükből egyet megnyertek. A dánokat sikerült 5-1-re legyőzni, míg a selejtezőben ellenfél csehektől 4-2-re kikaptak. A csehek mind a négy csoportmeccsükön diadalmaskodtak, ezért a negyeddöntőben az erősebb csoportban harmadik helyen végző finnekkel találkoztak. Finnország 1-0-ra nyert, majd az 5-8. helyért a japánoktól is vereséget szenvedtek a csehek (3-2), végül a hetedik helyen zártak. Magyarország első nekifutásra a kilencedik lett, és mivel a divíziós világbajnokságok idén is elmaradtak, senki sem esett ki az elitből. A jövő évi dániai vb-n is részt vesznek a magyar lányok. A selejtező döntő ütközete valószínűleg a házigazda cseh és a magyar válogatott közt fog zajlani, és e két csapat egyike jut majd ki a pekingi téli olimpiai játékokra.

C csoport, Chomutov:
November 11., 12.00: Magyarország-Lengyelország
November 11., 16.00: Csehország-Norvégia
November 13., 16.00: Lengyelország-Csehország
November 13., 20.00: Magyarország-Norvégia
November 14., 16.00: Csehország-Magyarország
November 14., 20.00: Norvégia-Lengyelország
E csoport, Luleå:
November 11., 15.00: Franciaország-Dél-Korea
November 11., 19.00: Szlovákia-Svédország
November 13., 12.00: Franciaország-Szlovákia
November 13., 16.00: Svédország-Dél-Korea
November 14., 12.00: Dél-Korea-Szlovákia
November 14., 19.00: Svédország-Franciaország
Megosztás
Címkék