2023. április 19., 19:01

Kemény munkával néhány év alatt a hazai kézilabda csúcsára jutottak a dunaszerdahelyiek

Története során először nyerte meg a cseh–szlovák MOL Extraligát a dunaszerdahelyi HC DAC női kézilabdacsapata. A bajnoki küzdelmek utolsó fordulója előtt hazai pályán a sereghajtó stomfaiak ellen, telt ház előtt biztosították elsőségüket.

HC DAC
Dunaszerdahelyi ünneplés
Fotó: hcdac.sk

Acsallóközi női kézilabda hosszú és sikeres múltra tekint vissza, amit korábbi kiváló, válogatott játékosok bizonyítanak, de az elmúlt években is számos tehetséges fiatal kezdte el pályafutását a régió klubjaiban. 

A dunaszerdahelyi utánpótlás bázisa a HC DAC sikertörténetének kezdete előtt is biztosított volt. Az SG DAC Sportklub és az SK Talent az utánpótlás területén rendkívül eredményesen teljesített, így aztán sokan várták azt, hogy a felnőttek között is eredményesek lesznek a dunaszerdahelyi hölgyek. A gyakorlat korábban ugyanis az volt, hogy a középiskolai diákéveik alatt sikeresen kézilabdázók jelentős része egyetemistaként vagy munkát vállalva felhagyott a kézilabdával. Azok pedig, akik úgy érezték, a felnőttek között is érvényesülhetnek, más klubokban keresték a kibontakozás lehetőségét.

Megtartani a tehetségeket 

Győr közelsége nyilvánvalóan azt is jelentette, hogy a dunaszerdahelyi kézilabdabázisok kapcsolatban voltak az Audi ETO-val, így több tehetséges lány már tizenévesen a híres szigetközi központban bontakoztatta ki tudását, gondoljunk csak Lakatos Ritára, aki 2018-ban a magyar válogatott csapatkapitányaként junior világbajnokságot nyert, azóta pedig már a felnőttek között is bizonyított.

Az utánpótlás tehát adott volt, viszont a két bázis eggyé építése nagy feladatnak tűnt, amit Horváth Zoltán vállalt magára. Munkája eredménye a hétvégén begyűjtött bajnoki arany. Már 2017-ben is arról beszélt, hogy a férfi focicsapat mellett a női sportban a kézilabda lehet az, amire a dunaszerdahelyi közönség hétről hétre jegyet vált, s napjainkra szavai beigazolódtak.

Természetesen a foci és a kézilabda közötti különbségek anyagi és más viszonylatban is jelentősek. Egy élvonalbeli kézilabdaklub fenntartása jóval olcsóbb, mint a Fortuna Ligában a bajnoki aranyért küzdő focicsapaté, de a háttérbázis is teljesen eltérő. A támogatók biztosítása nagy kihívás, mert bár a televíziós közvetítések számára is kezd érdekessé válni a női kézilabda, de még messze nem tartunk ott, mint Magyarországon. Így aztán a klub minden támogatónak nagyon örül, mert nélkülük a mindennapi kiadások biztosítása lehetetlen. A klub azonban nemcsak a felnőtt csapatról szól, hanem a sikeres utánpótlásról is.

HC DAC
Fotó:  hcdac.sk

A dunaszerdahelyi működés ugyanakkor szlovákiai viszonylatban is példaértékű, hiszen a városi önkormányzat stabilitást biztosító dotációján túl a vállalkozók is a klub mellé álltak. 

A csallóköziek pedig fejlődtek. Miközben legalulról kezdték, de nem az építkezést, hiszen ahogy fentebb leírtuk, az utánpótlás adott volt. A felnőtt csapat összeállítása azonban egy újabb szintet jelent. A hétvégi nagy siker pedig azt mutatja, a folyamatosság mennyire fontos. A harmadik, majd a második osztályon átverekedve magukat jutottak az élvonalba, ahol már tavaly is nagyon sikeres szezont tudhattak maguk mögött, hiszen a MOL Extraligában ismét bronzérmes lett a DAC, míg a szlovák bajnoki rájátszás fináléjában a címvédő Nagymihálytól kikaptak, így ezüstérmes lett a csallóközi együttes. Idén viszont a MOL Extraliga megnyerésével minden idők legjobb szezonját teljesítik, a kupasiker pedig csak egy hajszálon múlott.

Magyar a csapat

Ami pedig nagyon fontos a siker mellett, hogy felvidéki és magyarországi lányok alkotják a csapat magvát, ezért aztán nem is véletlen, hogy a vasárnapi döntő mérkőzésen is mindenki láthatta, a szurkolók transzparensét: „Ti vagytok a mi csillagaink.” 

A lányok pedig jól együttműködnek a tapasztalt trénerrel, Debre Viktorral, aki 2020-ban az egriektől érkezett Dunaszerdahelyre. Előtte a spanyolországi Eibarból hazatérve klubszinten irányította a Tatabánya és a Gyöngyös férficsapatát is.

Az Eszterházy SC-nél csaknem három esztendőt töltött el, az első évben megnyerte az egriekkel az NB I/B keleti-csoportját, az élvonalban pedig a kiesés ellenére nagyszerűen helytállt. A játékosként világbajnoki ezüstérmes edző már a mérkőzés előtt úgy nyilatkozott, vélhetően már nem tér vissza a férfiak edzéséhez, hiszen számára is hatalmas szakmai siker a cseh–szlovák bajnokságban elért eredmény.

A bajnoki címet jelentő Stomfa elleni találkozóról pedig azért annyit említsünk meg, a sereghajtó ellen mindenki bajnokavatást várt, és a fantasztikus hangulatú találkozón jól szórakozhatott a lelkes szurkolótábor. A félidőben 9, a végén 25 gól volt a különbség, 43:18-ra nyert a DAC többek közt Pénzes Monika 12 találatával, s így már most biztos: a helyi sakkozók mellett, a kézilabdás lányok is bajnoki címet ünnepelhetnek. 

A sárga-kék szurkolók a továbbiakban abban bíznak, hogy a városi sportcsarnok után a szomszédos MOL Arénában is a mostanihoz hasonló pillanatokat élhetnek majd meg.

Megjelent a Magyar7 2023/16.számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.