2023. november 24., 19:05

Jégkorong: Veszélybe kerülhet a Világkupa megrendezése

A világbajnokság és az olimpia a két legismertebb világesemény a jégkorong sportágában. Azt azonban kevesen tudják, hogy létezeik egy Világkupa is, melyet csak nyolcévente rendeznek meg. Ez a ritka esemény azért jár nagy presztízzsel, mert alkalomszerűen rendezik meg, a világ legjobb nyolc csapata vesz részt rajta, és kizárólag NHL-es játékosok szerepelhetnek.  

Jégkorong
Képünk illusztráció
Fotó: Pixabay.com

A sportág történetében összesen három alkalommal rendeztek Világkupát. Mind a három eseményt Kanadában, Torontóban tartották meg, így már hagyománnyá vált, hogy a Világkupák házigazdája Kanada.

Az első Világkupát 1996-ban az Egyesült Államok csapata nyerte meg. A következő alkalommal 2004-ben a hazaiak örülhettek, a legutóbbi, 2016-os világkupán pedig ismét megvédték a címüket a juharfalevelesek. A világ legjobb nyolc csapatai: Kanada, az Egyesült Államok, Svédország, Finnország, Oroszország, Csehország, Szlovákia, és Németország vagy Svájc kapnak meghívót erre a rangos eseményre.

A legutóbbi Világkupán azonban történt egy újítás, csak hat nemzeti csapat szerepelt: Kanada, az Egyesült Államok, Finnország, Svédország, Oroszország és Csehország. A másik két csapatot az Észak-amerikai csapat, tehát a kanadai és amerikai fiatal U23-as NHL-es játékosokból összeállított együttes, és  az európai csapat, melyekben azok az európai játékosok alkották, akik az NHL-ben játszanak.

A szlovákok részéről jött is a kritika, hiszen a szlovákok nem szerepeltek nemzeti csapatként, hanem Európa néven más nemzetekkel kiegészülve lett összerakva egy európai csapat.

Hozzá kell azt azonban tenni, hogy az európai csapat egészen a döntőig jutott, de a házigazdákat nem tudták legyőzni.

A következő Világkupa 2025-re van kiírva, ám bajban vannak a szervezők, hiszen a háború miatt Oroszországot eltiltották a sporteseményektől, a cseheknek pedig jelenleg nincs elég NHL-es játékosbázisa, hogy egy csapatot ki tudjon állítani. Ugyanezzel a problémával küzd Szlovákia, Svájc és Németország is. A nyolccsapatos tornára tehát csak négy biztos csapat van: Kanada, az Egyesült Államok, Finnország és Svédország.  Az, hogy lesz-e újra európai csapat még kérdéses, hiszen a játékosok, és a szurkolók sem tudtak megbarátkozni azzal a gondolattal, hogy szlovák, német, francia, svájci, vagy dán játékosokból legyen összeállítva egy szedett-vedett csapat, amely képes felvenni a versenyt a többi nemzeti csapattal. Ez a kritika annak ellenére fogalmazódott meg, hogy Európa csapata ezüstérmes lett.

Újra lenne csehszlovák jégkorongcsapat?

A szlovákok részéről azonban felmerült egy érdekes ötlet, miszerint a csehek és a szlovákok egy csapatot alkotnának. A csehek és a szlovákok is azzal a problémával küzdenek, hogy kevés NHL-es játékosuk játszik a tengerentúlon.

Ugyanakkor ha a két együttes egy csapatot alkotna, akkor összetudnának szedni annyi NHL-es játékost, hogy egy teljes kerettel részt tudnának venni a tornán.

A szurkolók számára is könnyen emészthetőbb lenne egy csehszlovák csapat, mint egy európai. Ráadásul van ebben egy nosztalgia is, hiszen egykoron a csehszlovák jégkorong sikeres volt a múltban, több történelmi sikert is elért. Olyan jelenlegi sztárok játszanának egy csapatban mint a két cseh újonc támadó,  Šimon Nemec és David Jiříčka, illetve a három legeredményesebb szlovák csatár, Juraj Slafkovský, Tomáš Tatar, Adam Ružičku, vagy Martin Pospíšil. Biztosan nem hiányozna a keretből a két szlovák bekk Erika Černák, illetve Martin Fehérváry sem.

Ha a torna hatcsapatos lenne, akkor a hatodik csapatot a többi európai ország játékosaiból lenne összeállítva, hiszen együtt a svájciak, a németek, a dánok, és a franciák is elég NHL-es játékossal rendelkeznek. 

Meglátjuk, hogyan fogadják ezt az ötletfelvetést a szervezők a tengerentúlon. Mindenesetre 2025 még messze van, de nem árt ötletelni, mert ha nem is lesz meg a nyolccsapatos létszám, legalább egy hatcsapatos tornát illik megszervezni, hogy tovább folytatódjon a világkupák sorozata, és ne szűnjön meg ez a hagyomány.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.