2023. november 29., 16:06

Indul a női kézilabda-világbajnokság a magyar lányokkal!

Dánia, Svédország, Norvégia a női kézilabda-világbajnokság házigazdái. November 29-től december 17-ig hat észak-európai városban zajlik a 2023-as vb, harminckét csapat részvételével. Az olimpiai selejtező kiharcolásához az első nyolcban kell végezni. Ez a célja a magyar válogatottnak.

kézilabda
Fotó: Magyar Kézilabda Szövetség

Norvégia vagy Franciaország? A két válogatott a legesélyesebb a tornagyőzelemre. A 2021-es vb-t a norvégok nyerték meg, Tokióban a franciáké lett az arany, az oroszoké az ezüst (a vb-ről persze hiányoznak). Az utolsó két Eb-n (2020, 2022) viszont Norvégia diadalmaskodott. A két nagy favorit mellesleg biztos résztvevője a 2024-es nyári olimpiának, ahogy Dél-Korea, Angola és Brazília is. Az idei vb-ről kijut a győztes (ha a felsorolt öt csapat nyeri meg a tornát, akkor a következő a sorrendben), a fennmaradó hat hely sorsáról pedig a jövő évi, áprilisi olimpiai selejtezőtornák döntenek. Az erőviszonyokat ismerve, a legjobb nyolcban kell zárni (a franciák és a norvégok szinte biztosan ott végeznek), a hat csapat pedig részt vehet a kvalifikációs tornán.

A helyosztókat a dániai Herningban bonyolítják le, a kieséses szakaszig két csoportkörön keresztül vezet az út. A magyar válogatott a helsingborgi B csoportban szerepel. November 30-án Paraguay, december 2-án Kamerun, 4-én Montenegró lesz Golovin Vlagyimir alakulatának az ellenfele.

Az első három helyezett továbbjut a középdöntőbe, a nyolc csoportutolsó az Elnöki kupáért harcolhat a folytatásban. A középdöntőben, a göteborgi I-es csoportban, az A csoport három legjobb csapatával találkozhatnak a lányok, Svédország, Horvátország, Kína vagy Szenegál lehetnek a csoportellenfelek. Ebből a körből a csoportelső és -második jut tovább a kieséses szakaszba, vagyis a negyeddöntőbe. Klujberék útja az alábbi lehet: a csapat legyőzi a paraguayi és a kameruni válogatottat, az egyik sorsdöntőnek ígérkező találkozón, a montenegróiak ellen szintén nyer, majd a horvátokat is megveri, és csak az esélyes svédektől szenved vereséget. Leírva egyszerűnek tűnik, ha sikerül bejutni a negyeddöntőbe, megvan az olimpiai selejtező, ami alapján azt is gondolhatjuk, hogy a párizsi játékok is elérhető lehet.

A 18 fős keretbe a Ferencváros adja a legtöbb (5) játékost, a második legtöbbet a Debrecen és a Mosonmagyaróvár (3). A kapuban természetesen ott találjuk Böde-Bíró Blankát, a jobbszélen Győri-Lukács Viktóriát, a jobbátlövő posztján Klujber Katrint, az irányítók között Vámos Petrát, a balszélen Márton Grétát.

Akik hiányozni fognak a tornáról: a felvidéki Szöllősi-Zácsik Szandra sérülés miatt, Janurik Kinga, Szikora Melinda és Faluvégi Dorottya szintén nem bevethető, de a szövetségi kapitány nem válogatta be Háfra Noémit, Tomori Zsuzsannát, Planéta Szimonettát, Kisfaludy Anettet, Kácsor Grétát, Pál Tamarát, ahogy Korsós Dorinát sem. Utoljára a 2013-as vébén végzett a legjobb nyolc között (8.) a magyar válogatott, érmet (bronz) a 2005-ös tornán szerzett, és a három nagy eseményt figyelembe véve (Eb, vb, olimpia), a 2012-es szerbiai Eb-n szerzett legutóbb érmet, bronzot. Golovin edzőn és csapatán nagy a teher, a szövetség a negyeddöntős szereplést tűzte ki célként.

Megjelent a Magyar7 2023/48.számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.