2024. február 16., 14:05

Egyetlen kosáron múlott

Néhány percen, a spanyolok elleni sorsdöntő mérkőzés utolsó tíz percén múlott a magyar női kosárlabda-válogatott olimpiai részvétele. Hiába a 22 pontos előny, a kiváló soproni környezet, nem leszünk ott az olimpián. Az pedig különösen fáj, hogy egyetlen magyar kosár elég lett volna...

kosárlabda
Fotó: MTI

A magyar válogatott ugyan nem kezdte jól a soproni olimpiai selejtezőt, de mivel a négy résztvevő csapatból három is ott lehet a nyári olimpián, úgy tűnt, a kanadaiak elleni vereség ellenére még van esély. Így is lett, mert a második játéknapon bravúros magyar győzelem született a japánok ellen, s ennek köszönhetően a vasárnapi záróforduló előtt minden csapat egy győzelemmel állt. Nyitott volt tehát a továbbjutás.

A délutáni meccsen hazai szempontból kedvezőtlen eredmény született: a japánok megverték Kanadát. Japánnal együtt a spanyolok is megszerezték a kvótát, számukra nem volt tétje a válogatottunk elleni zárómeccsnek, akiknek győzniük kellett az olimpiához.

A spanyolok ennek ellenére 14–8-cal kezdték a magyarok elleni meccset, de a lányaink 22–8-ra hozták a második negyedet, és a nagyszünetben 46–27 volt az állás. Fordulás után ugyan az ellenfél 22-ről 14 pontra faragta hátrányát, de még így is elég nagy volt az előny. A 64–50-ről induló zárószakaszban viszont olyat láttunk, amit minden magyar szurkoló szeretne elfelejteni.

A magyar csapat percekig nem tudott kosarat dobni, a vendégek pedig feljöttek egy pontos különbségre. Ehhez alig három perc elég volt nekik a zárónegyedben, de még ekkor is volt remény, hogy Székely Norbert együttesének meglehet a párizsi részvétel, hiszen a spanyolokat legfeljebb a presztízs hajtotta, az olimpia már biztos volt számukra.

A magyarok két hárompontosnak köszönhetően kevesebb, mint két perccel a vége előtt is hatpontos előnyt tudtak kidolgozni, de a spanyol időkérés után minden megfordult. A hazai csapat képtelen volt erőt gyűjteni, a vendégek pedig 73–72-re nyertek, ezzel pedig 44 év után nem sikerült kijutnia a magyar női kosárlabda-válogatottnak az olimpiára. Tegyük hozzá még az utolsó perc is 72–71-gyel kezdődött magyar szempontból, majd a spanyolok két sikeres büntetőt követően átvették a vezetést, az utolsó hazai támadás pedig nem járt sikerrel, Határ dobása kijött a gyűrűről.

Az utolsó negyed játéka szinte érthetetlen, főleg úgy, hogy a spanyolok nem játszottak jól. A felzárkózásuk után is minden a magyar csapat játékán múlott. A csapat érthetetlen hibákat követett el, így a soproni selejtezőn az egymás elleni meccs eredménye miatt a szintén egy találkozót nyert kanadaiak mögött végeztek, az utolsó, vagyis a negyedik helyen.

Az okokat biztosan hosszasan elemzik még az illetékesek, mi szurkolók pedig abban bízhatunk, hogy az olimpiáért még harcban lévő magyar sportolók sikeresebben veszik majd az akadályt. Szomorú, mert úgy tűnt, hogy a magyar lányoknak helye van a világ legjobbjai között a nyári olimpián.

Megjelent a Magyar7 2024/7. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.