Egy győzelemre a bajnoki címtől

Rajkovics György 2019. április 14., 08:20

A Tipsport Liga szombati döntője után csupán egy győztes mérkőzés választja el a Besztercebányát az újabb, sorozatban harmadik bajnoki címtől. A döntő első két szoros összecsapása után Nyitrán gólzáporos meccs kerekedett, a hazaiak 3:7-es vereséget szenvedtek a kétszeres bajnoktól. A mai találkozón akár bajnokot is avathatnak.

Fotó: TASR
HC '05 iClinic Banská Bystrica-HK Nitra (1-3)
A párharc állása: 3:0 (3:2 h.u., 3:1, 7:3)

A döntő első összecsapását április 9-én játszották az alapszakasz győztesének jegén. Az utolsó két idény bajnoka jól kezdett, a 2. percben Dávid Šoltés lövése Patrik Lamper korcsolyájáról pattant be a kapuba. A videobíró megadta, vezettek tehát a hazaiak. A vendégek hamar egyenlítettek, az 5. percben Róbert Lantoši találatával 1:1-re módosult az állás. Az első harmad döntetlennel zárult, a másodikban azonban fordult a kocka. A 29. percben Juraj Šiška első lövését még hárította Stephon Williams, a kipattanót viszont már nem tudta. A Nyitra előnnyel várta a harmadik játékrészt, és sokáig úgy tűnt, hogy rögtön az első mérkőzésen meglepetés születik. Az egyenlítés végül összejött a Besztercebányának, az 56. percben Marek Bartánus épp abban a pillanatban talált be, amikor Branislav Mezei a jégre lépett a büntetőpadról.

Jöhetett a hosszabbítás, amely mindössze három percig tartott, Tomáš Zigo első löketét Miroslav Hanuljak védte, de a korong Zigo elé pattant, aki másodjára a hálóba vágta. Bartánus 1+1-gyel zárta a meccset, az esélyes végül hozta az első mérkőzést, nehezen, de nyertek a besztercebányaiak. Az ötödik bajnoki döntőjében szereplő Besztercebánya sorozatban tizenötödször győzte le az egyszeres bajnok Nyitrát, amely utoljára 2017. szeptember 8-án diadalmaskodott a HC '05 felett.

Képgalériánk:
Fotó: TASR

Másnap a sorozat második találkozójának első harmada gól nélküli döntetlent eredményezett. A középső harmadban viszont mindkét fél betalált. A 23. percben ismét egy kipattanó pakkból alakult ki a gólhelyzet, Dávid Šoltés lövését Juraj Šimboch még hárította, a kipattanót Andrej Šťastný juttatta a kapuba. Vezettek a hazaiak, egészen a 30. percig, amikor a nyitraiak egyik kanadai idegenlégiósa, Kale Kerbashian góllal fejezte be az egyéni akcióját. A 33. percben ismét változott az állás, a kanadai Jordon Southorn bombából szerzett vezetést a HC '05-nek. A záró harmadban ugyan akadtak lehetőségei a nyitraiaknak, de nem sikerült hosszabbításra menteni a találkozót. A végén még a kapust is lehozták a vendégek, amiből a 60. percben az ugyancsak kanadai Brock Higgs szerezte meg a harmadik hazai találatot, az üres kapuba. Higgs 2 (1+1) pontot írhatott fel a kanadai táblázatba, a döntő első két párharca után 2:0-ra vezetett a Besztercebánya.

A finálé tegnapi mérkőzését már Nyitrán játszották. A gólgyártás a 9. percben kezdődött. A vendégek szereztek vezetést, az első sor három kanadaija közül Guillaume Asselin jegyezte a találatot. A 13. percben emberelőnybe kerültek a hazaiak, Matúš Rais kemény lövése akadt be a hálóba, gyorsan egyenlített tehát a hazai alakulat. A 17. percben azonban ismét a kétszeres bajnok jutott vezetéshez, amikor kihasználta az emberelőnyös helyzetét, a gólszerző pedig Brock Higgs volt, a jobb felső sarokba lőtt. Az első háramdban három, a másodikban öt gól esett. A 23. percben Erik Čaládi góljának köszönhetően ismét egalizálták az állást a hazaiak. A 27. perc hozta az újabb gólt, ezúttal emberhátrányból céloztak pontosan a vendégek, és ki más hozta össze, mint az első sor, Éric Faille passzából Eric Selleck lőtt a kapuba. Ezután kettős emberelőnybe kerültek a besztercebányaiak, és kihozták belőle a lehető legtöbbet.

Képgalériánk:
Fotó: TASR

A 30. percben először Faille adta Asselinnek, aki bevarrta a hálóba, ezzel 2:4-et mutatott az eredményjelző. Az emberelőnyös helyzet annyiban változott, hogy öt a négy ellen játszottak a vendégek. Még mindig a 30. percben Karol Sloboda is betalált, a háromgólos hátrány szinte behozhatatlannak tűnt. A cseh Hanuljak számára az ötödik gól után véget ért a mérkőzés, a 30. perctől Šimboch állt a nyitrai kapuban. Antonín Stavjaňa csapata nem omlott össze, támadott tovább, és harminckét másodperc múlva faragott a hátrányából. A 31. percben Marek Slovák jegyezte a harmadik hazai találatot. A negyedszer döntős Nyitrától viszont ennél többre nem telt ezen a meccsen. A harmadik harmadban az 51. percben Southorn a hatodik gólt lőtte besztercebányai oldalon, az 53. percben pedig Patrik Lamper állította be a 3:7-es végeredményt.

A Besztercebánya tizenhetedszer verte sorozatban a Nyitrát, Asselin 3 (2+1) ponttal zárta az összecsapást, Faille szintén 3 (0+3) pontot szerzett, Selleck, Sloboda és Southorn pedig kettőt (1+1), ahogy Ben Marshall is (0+2). Dan Ceman együttese egy győzelemre van a bajnoki címtől. A döntő negyedik mérkőzésen, ismét Nyitrán, a Tipsport Liga 2018-2019-es idénye besztercebányai siker esetén befejeződhet, ami azt jelentené, hogy a HC '05 triplázott a bajnoki címeket illetően.

0 HOZZÁSZÓLÁS