2022. március 2., 14:00

Eb-selejtezők a spanyolok ellen

Újabb két fordulóval folytatódnak a női kézilabda Európa-bajnoki selejtezők. A magyar válogatott az 5. csoportban a spanyolokkal találkozik március 2-án, Tatabányán, három nappal később pedig Santanderben is összecsap egymással a két csapat. A csoport másik párosát a szlovákok és a portugálok alkotják. A 2022-es kontinenstornát novemberben rendezik meg.

magyar kézi válogatott
Fotó: MTI/Illyés Tibor

A hat fordulóból kettőt már lejátszottak a női kézilabda Európa-bajnoki selejtezőből. Tavaly októberben, Érden a magyarok a portugálokat 34-24-re legyőzték, míg a csoport másik mérkőzésén a szlovákok 33-28-ra kikaptak Spanyolországban. Négy nappal később, 10-én jóval szorosabb párharcokat láthatott a közönség. Portugália hazai pályán 22-23-as meccset játszott a 2019-es világbajnoki ezüstérmes Spanyolországgal, amely a hazai rendezésű vb-re is készült. Szlovákia és Magyarország Nagytapolcsányban csapott össze, és a félidőben még eggyel (14-13) vezettek a hazaiak, de a végeredmény 28-30 lett, hiába dobott Simona Szarková tíz gólt. Magyarán, két játéknap után elég egyértelmű, mely két alakulat az esélyes az Európa-bajnoki részvételt érő első két hely megszerzésére. Csodára lenne szükség, hogy egyik vagy másik gárda a két nyeretlen közül beérje valamelyik favoritot. 

Van tétje a magyar és  a spanyol lányok csatájának? 

A harc még kiéleződhet, de óriási hátrányba kerültek a pont nélküli csapatok a két négypontossal szemben. A presztízsről persze szintén érdemes elgondolkodni. Március 2-án tehát Tatabányán, 18.00 órakor megmérkőzik egymással a 2021-es világbajnokság tizedik és negyedik helyezettje, majd másnap a szlovákok Paredesben lépnek pályára a portugálok ellen. A visszavágókra március 5-én, Santanderben (20.00 óra), illetve 6-án, Nagytapolcsányban (15.00 óra) kerül sor. Az utolsó két fordulót április 20–21-én és 23–24-én bonyolítják le. Az Eb-selejtező második fázisában hat csoportban huszonnégy válogatott küzd azért, hogy az első két hely valamelyikét megszerezve kijusson az idei kontinensviadalra.

A tizenötödik Európa-bajnokságot Szlovénia, Észak-Macedónia és Montenegró közösen rendezik meg. A novemberi, decemberi labdarúgó-világbajnokság miatt a megszokottnak nevezhető decemberi időpont helyett november 4. és 20. között bonyolítják le a tornát, amelyen utoljára vesz részt tizenhat csapat, mivel a 2024-es magyar, osztrák és svájci rendezésű Eb-n huszonnégyre emelik a résztvevők létszámát. A 2022-es tornán négy hely már elkelt, a három házigazda mellett a címvédő, egyben világbajnok Norvégia is biztosan ott lesz. A selejtező első két fordulója után kijelenthető, hogy nagy meglepetések nem születtek, a legkuszább csoportnak a 4. számít, ahol a négypontos franciákat a két-két ponttal bíró horvátok és ukránok követik, de a pont nélküli cseheket sem kell előre „leírni”.

Válogatott vagy a klub?

A márciusi selejtezők azonban két dolog miatt is érdekesek az 5. csoportban. Február elején a szlovák válogatott élére új szövetségi kapitányt neveztek ki. A decemberi világbajnokságon még Pavol Streicher vezette a csapatot, a posztját a spanyol Jorge Dueñas vette át. Az ötvenkilenc éves tréner 2007 és 2017 között a spanyol, majd 2021-ig a brazil válogatottat irányította. A spanyolokkal a londoni olimpián bronzérmet szerzett, ahogy egy évvel korábban a brazíliai világbajnokságon is, míg az Európa-bajnokságokról két ezüstöt vihetett haza, 2008-ban és 2014-ben. A sikeredző 2024 végéig írt alá, és a 2023-as vb-re vagy 2024-es Eb-re szeretné kivezetni a lányokat.

A másik érdekesség a magyar válogatottal kapcsolatos. Miután Golovin Vlagyimir kihirdette a huszonkét fős keretét a spanyolok ellen, a Mosonmagyaróvár irányítója, átlövője, Tóth Gabriella nem fogadta el a válogatott meghívót. A huszonöt éves játékos a klubjának adott interjújában úgy fogalmazott, hogy jelenleg fizikailag és pszichésen sincs jó állapotban. Azt is hozzátette, tudja, hogy támadni fogják ezért, de felkészült rá. Tóth jól látta, azonnal támadták, edzők, újságírók, szurkolók. A szövetségi kapitány is finoman fogalmazva felkapta a vizet. Golovin leszögezte, hogy a válogatott számára szent dolog, és furcsállja, ha valaki lemondja a meghívót, arra hivatkozva, hogy nincs jó formában, de ha majd újra abban lesz, csatlakozik a csapathoz. Amikor beszélt vele, még mást mondott Tóth…

Tomori Zsuzsanna tavaly decemberben lemondta a vb-szereplést, Golovin pedig a selejtezőkre nem nevezett. Tomori az interneten látta a listát, nem beszélt a kapitánnyal. Úgy fogalmazott, ő a világbajnokságot mondta le, nem a teljes válogatottságot, de elfogadja a döntést. A harmincnégy éves jobbátlövő tavaly nyáron igazolt a BL-címvédő norvég Vipers Kristiansandhoz. Sokak szerint a játékosok azért döntenek a válogatott lemondása mellett, mert előnyben részesítik a klubkarrierjüket, amely a biztos megélhetésüket jelenti, Tomori esetében pedig a kor is szerepet játszhatott, vagyis Golovin már a párizsi olimpiára gondol, és nem tudja biztosra, hogy Tomori bírja-e erővel 2024-ig. Tóth helyére a Vasas tizenkilenc éves irányítóját, Kajdon Blankát hívta be utólag a kapitány. Először bizonyíthat a felnőttek között a 2019-es ifjúsági és 2021-es junior Európa-bajnok, akit mindkét viadalon megválasztottak a torna legjobb játékosának.

Megjelent a Magyar7 2022/9.számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.