2022. május 10., 10:57
Frissítve: 15:03

A román szövetség vizsgálatot indít a székely himnusz eléneklése miatt- VIDEÓVAL

Alexandru Halauca, a Román Jégkorong Szövetség elnöke bejelentette: sürgősen összehívja a szervezet ügyvezető testületét, hogy vizsgálja meg azokat a felvételeket, amelyek szerint a román válogatott magyar nemzetiségű tagjai a magyar válogatott tagjaival és a magyar szurkolókkal együtt elénekelték a székely himnuszt vasárnap a ljubljanai divízió I/A világbajnokság zárónapján, a két csapat mérkőzését követően.

jégkorong
Fotó: Magyar Jégkorong Facebook oldal

A román sportsajtó botrányosnak minősítette, hogy

a román válogatott magyar nemzetiségű játékosai a tét nélküli, 4-2-es magyar sikert hozó találkozó végén a magyar szurkolótábor előtt elénekelték a székely himnuszt a magyar csapattal együtt.

A román együttes három román nemzetiségű játékosa a felvételek szerint nem csatlakozott társaikhoz. A román szaksajtó azt is kifogásolta, hogy a lelátó magyar szektorában ült Tánczos Barna romániai környezetvédelmi miniszter, a román hokiszövetség volt elnöke.

Az ügyben megszólalt Sorin Grindeanu román közlekedési miniszter, volt román szociáldemokrata miniszterelnök is, aki gyalázatosnak nevezte a román válogatott magyar nemzetiségű tagjainak cselekedetét, hogy elénekelték

az úgynevezett székely himnuszt a román nemzeti mezben.

Szerinte ez Románia és a románok iránti tiszteletlenség jele. Azt kérte a szakszövetségtől és Novák Eduárd sportminisztertől, hogy büntesse meg a játékosokat.

Aki nem tiszteli Romániát, nincs mit keressen piros-sárga-kék mezben!

- írta a miniszter a közösségi médiában közzétett bejegyzésében.  

Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter szintén  a közösségi médiában reagált a történtekre. Azt írta, hogy más román szurkolók is a magyar lelátóról nézték a meccset, tőle pár méterre szurkolt egy román család, akik mindannyian a román válogatott mezét viselték. Hozzátette, hogy ő kedvenc csapata, a román bajnok Csíkszeredai Sportklub mezét viselte.

Az már a vasárnapi mérkőzés előtt eldőlt, hogy ljubljanai tornán a román csapat az utolsó, ötödik helyen zár, és kiesik a divízió I/B-be, míg a magyar csapat második lett, és jövőre a világelitben szerepel.

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.