2021. december 13., 13:49

A negyeddöntő nem jött össze, de így is van minek örülni

A női kézilabda-világbajnokság még javában zajlik, de a magyarok számára a tegnapi Dél-Korea ellen aratott 35-28-as győzelemmel befejeződött a spanyolországi torna. A legjobb nyolc közé akart jutni a csapat, nem jött össze. Szlovákia a huszonötödik helyért vív majd csatát, és bezsebelheti az Elnöki kupát.

magyar női kézilabda
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Hat mérkőzésből legalább ötöt meg kellett volna nyerni, ha ténylegesen a negyeddöntőben akarta folytatni a csapat. A hat és az öt helyett a négy győztes meccs lett a realitás, vagyis a magyar női kézilabda-válogatott 2015, 2017 és 2019 után 2021-ben sem jutott el a legjobb nyolcig, bár az utóbbi két vb-hez viszonyítva a helyezést illetően előrelépésről is beszámolhatunk. A 15. és a 14. hely után a 10. vagy a 11. helyen végez a válogatott – a 2015-ös dániai tornán zárt utoljára a tizenegyediken. Irreális volt az elvárás? Mi kellett volna az eléréséhez? Igen, persze, egyszerű, a könnyű és a kevésbé könnyű ellenfelek mellett a nehezebbeket is felül kellett volna múlni. És ez nem sikerült.

Az E csoportba közép-európai négyest sorsoltak össze, az egyetlen teljesen európai csoportot, és talán a legerősebb volt mind a nyolc közül. Az első találkozón a magyarokkal teletűzdelt szlovák válogatott egy félidőn keresztül tartotta a lépést, majd a második játékrész első tíz percében ellógtak Háfráék, és 35-29-re diadalmaskodtak. Következett Csehország, a végeredmény 32-29 a magyarok javára, négy pont, biztos továbbjutás a középdöntőbe.

A németek ellen viszont nagyjából minden eldőlt: reális-e a negyeddöntő. Az első félidő után 14-9-re vezetett Németország, és ugyan összeállt a magyar védelem, harcoltak a lányok, ledolgozták a hátrányt, kiegyenlítettek, de egyszer sem tudták átvenni a vezetést. A 25-24 azt jelentette, hogy a negyeddöntős álmokra leszállt a köd, eloszlatni pedig a dánok elverésével lehetett volna.

A 3. csoportban folytatták a küzdelmet Golovin Vlagyimir lányai, és rögtön Dániával. Az északiak elverése helyett a magyarok elpüfölése lett a végeredmény, 30-19 oda, a negyeddöntő pedig a legbizakodóbbak számára is elúszott. A magyar válogatott ezután 30-22-re legyőzte Kongót, és 35-28-ra Dél-Koreát. Tegnap Dánia Németországot is alaposan kitömte, a 32-16 önmagáért beszél. A dánok az első, a németek a második helyről jutottak a legjobb nyolc közé. A harmadik helyen záró magyarok számára befejeződött a spanyolországi világbajnokság.

Tanulságok, következtetések? A magyar győzelemhez legalább 30 gól kellett ezen a vb-n, a hatból kétszer jóval kevesebb gólt szereztek Klujberék, mindkétszer kikaptak. Egyetlen játékos sem nyújtott kimagasló teljesítményt, sem a mezőnyben, sem a kapuban. A statisztikai mutatók első tízeseiben hiába keressük a magyarokat.

Hiányzott a vezéregyéniség, az a különbség, ami vagy aki eldönti egy-egy mérkőzés vagy egy teljes torna kimenetelét, sorsát. Lehet erre az egyébként többre hivatott, juniorok közt sikeres játékosokból ütőképes válogatottat faragni? Kétségtelenül. Egy gólon múlt a németek ellen, és valószínűleg negyeddöntős gárdáról áradozhatnánk.

A szlovák válogatott szabadkártyával utazott Spanyolországba, 1995 után ismét szerepelhetett világbajnokságon. Az E csoportban Szlovákia nagyobb teher nélkül játszhatott, és abban bízhatott, hogy Csehország ellen van esélye meglepetést okozni. Bízikék már a magyarok ellen is bekezdtek, de a második félidő elején elengedték a magyarokat, ezért lett 35-29 a vége. Németországtól 36-22-re kikaptak, mit lehet hozzátenni, a csehek ellen viszont nemcsak esélyük volt, hanem ténylegesen tettek is a jó eredmény érdekében. A 21. percre öt góllal ellépett a szlovák csapat, Oguntoye remekelt a kapuban, de a szünetre mégis 15-14-es cseh vezetéssel vonultak le a felek. A 24-23-as szlovák vereség azt jelentette, hogy a csehek a középdöntőbe jutottak, míg Szlovákia az Elnöki kupáért küzdhetett tovább. A 2. csoportban először Tunéziát 31-27-re, majd Paraguayt 33-27-re győzték le a lányok, a kínaiak ellen pályára lépés nélkül nyertek 10-0-ra, mivel az ázsiaiak korábban visszaléptek egy covidos játékosuk miatt. Szlovákia csoportelsőként a 25. helyért mérkőzik, 15-én, az ellenfél kiléte ma dől el, a győztesé az Elnöki kupa. A szlovákiai kézilabda, felvidékiekkel a csapatban, nem vallott szégyent, a lányok kezében volt a továbbjutás.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.