2023. május 20., 11:07

A magyar csapat az utóbbi két 1-7-es vereségből építkezhet az utolsó két meccsre

A magyar csapat építkezhet az utolsó két tamperei világbajnoki mérkőzésre azokból a 7-1-es vereségekből, amelyeket a világ két elitcsapatától, a svédtől és a címvédő, olimpiai bajnok finntől szenvedett el a magyar jégkorong-válogatott.

hoki-vb finn-magyar
Fotó: Facebook / Magyar Jégkorong

Kevin Constantine szövetségi kapitány az MTI-nek elmondta, a svédek már az elejétől kezdve megfojtották a játékukat, képtelenek voltak felpörögni, csak néhány jó cseréjük volt, és nem volt vezére a csapatnak. Ezzel szemben

a világranglista-vezető finnekkel úgy játszottak negyven percen keresztül szoros meccset, hogy benne volt a lábukban az egy nappal korábbi csata is.

„A finnek elleni első két harmad kifejezetten tetszett. A svédek ellen pedig az a tanulság, hogy valakinek elő kell lépni, ha nem megy úgy a szekér. Meg persze többet is kell kapura lőnünk, és javulnunk kell az emberelőnyben” - tette hozzá a szakember.

A 16-os mezőnyben a magyar együttes az egyetlen, amely nem lőtt még emberelőnyös gólt,

a többiek már minimum kettőnél járnak. Eddig kilenc fór maradt kihasználatlanul. Az emberhátrányos kivédekezés sem igazán fényes: 18-ból 8 kapott gól, ez a nagyon gyenge 55,56 százaléknak felel meg, amivel 15., azaz utolsó előtti a csapat.

A válogatott az eddigi öt mérkőzéséből négyet elveszített - hármat 7-1-re -,

de a franciák elleni hosszabbításos sikerrel változatlanul a saját kezében van a sorsa, és ha hétfőn, a közép-európai idő szerint 19.20 órakor kezdődő osztrákok elleni összecsapáson győz, akkor meghosszabbítja élvonalbeli tagságát és jövőre, a prágai-ostravai vb-n szerepelhet. Vereség esetén jön a búcsú, akkor a 2024-es divízió I/A tornára kell készülni.

Ám addig még le kell játszani vasárnap délután a németek elleni találkozót is. A világranglista-kilencedik rivális, amelynek keretében három NHL-es sztár is játszik, a három nagytól (Egyesült Államok, Svédország, Finnország) egy-egy góllal kapott ki, de jó úton halad, hogy bejusson a negyeddöntőbe.

A magyarok tétmérkőzésen sosem tudták még legyőzni a németeket.

Legutóbb, 2016. május 16-án, Szentpéterváron 4-2 volt a végeredmény a vb-n, az utolsó pontszerzésig pedig 1965. március 9-ig kell visszarepülni az időben, a B-csoportos vb-n, a finnországi Poriban 4-4-es döntetlen született.

Az eddigi húsz egymás elleni találkozóból egyetlenegy magyar siker született, még a második világháború alatt, 1940. február 3-án Garmisch-Partenkirchenben. Ezen kívül 15 német diadal és négy döntetlen áll az örökmérlegben, magyar szempontból a gólkülönbség 29-62.

Az osztrákokkal szemben jobb a mutató, de tétmérkőzésen legutóbb őket is 1977. március 11-én, a tokiói B-csoportos tornán sikerült legyőzni 7-4-re. Az 52 egymás elleni ütközetben 14-szer diadalmaskodtak a magyarok, 36-szor az osztrákok, és volt két döntetlen.

Tamperében öt forduló alatt a legeredményesebb magyar játékos Bartalis István volt, a franciáknak lőtt győztes találata mellett három gólpasszt is adott. A finnek ellen a történelmi első vb-gólt szerző Sebők Balázs hárompontos, négyen (Szabó Bence, Kiss Roland, Sofron István és Galló Vilmos) pedig két pontig jutottak. A lőtt és kapott gólokat összegző úgynevezett plusz/mínusz mutatóban csak Bartalis és egyik sortársa, Erdély Csanád áll pozitívan (+2), Kiss nullán van, a többi 19 mezőnyjátékos mínuszos. A legrosszabb ebben Vincze Péter (-7), Sebők (-6) és Nagy Krisztián (-5), öten pedig mínusz 4-en állnak.

A dánok és a franciák ellen nagyon jól védő Bálizs Bence - a finnek elleni utolsó harmadban kapott öt gól miatt - a kapusok listáján visszacsúszott a 15. helyre, átlagban 4,01 gólt kap és a lövések 89,66 százalékát védi ki.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.