2022. március 23., 16:28

A kettős mérce ereje a fociban

Idén csak az ősz legvégén kerül sor a labdarúgó-világbajnokságra. Míg korábban az előkészületei körül alakultak ki kisebb-nagyobb botrányok, az orosz válogatott kizárása már most felkavarta az állóvizet.

Putyin, foci
Fotó: Amikor még minden oké volt...
TASR

Mindenki számára világos, nem a sportolók tehetnek a háborús konfliktusról, de az is érthető, hogy a sport nem szeretne a propaganda eszköze lenni ebben az időszakban. A teljes kép viszont egyértelműen azt mutatja, hogy mégis az! A fociban elképesztő dolgok történnek, pedig eddig úgy tűnt, a pénz azért mégis a realista gondolkodás felé billenti a döntéshozókat. Ezzel szemben a múlt héten azt olvashattuk, hogy élethosszig tartó eltiltással büntette az Ukrán Labdarúgó Szövetség a válogatottsági rekorder Anatolij Timoscsukot. A nemzeti csapatban 144 alkalommal pályára lépő korábbi csapatkapitány a szentpétervári Zenit edzői stábjának a tagja, és nem foglalt nyilvánosan állást az oroszok ukrajnai háborúja ellen, miközben folytatta munkáját a szentpétervári együttesnél. Hazája szövetségének pénteken bejelentett döntése alapján a 42 éves Timoscsuk soha többé nem vállalhat labdarúgással kapcsolatos feladatokat Ukrajnában.

Azt hiszem, ez a döntés önmagában elmond mindent arról, ami a háborún túl is zajlik, hiszen ukránok döntöttek így egy korábbi büszke ukrán válogatott játékosról. Ha még hozzátesszük, hogy állítólag az összes statisztikából ki akarják törölni a nevét, akkor eszünkbe jut a kommunizmus egyik borzalmas jelszava, amely a múlttal kapcsolatos.

Ezzel szemben a FIFA döntése csak enyhe adalék, hiszen kizárták az orosz válogatottat a világbajnokság pótselejtezőjéből, s a márciusi folytatásban helyükre nem lép másik csapat, így Lengyelország játék nélkül lép a pótselejtező egyik ágának a döntőjébe. Az teljesen érthető, hogy a szövetség júniusra halasztotta az ukrán válogatott vb-pótselejtezőjét, de azért az orosz kizárás mellett legalább arra számított a lengyelek ellenfelét adó svéd–cseh páros, hogy másik ellenfelet kapnak, ezzel adva azonos esélyt nekik, hiszen a lengyelek így mérkőzés nélkül, kipihentebben léphetnek majd pályára. Az is lehet persze, hogy ez inkább hátrány lesz.

A tervek szerint november 21. és de-cember 18. között zajló világbajnokság résztvevőinek teljes listájára tehát a nyárig kell várni, de Katarban egyébként is minden másként lesz, mint ahogy az megszokott. Az európai tél kezdetén, a szezon közepén lesz majd a torna, hogy ne a nyári hőségben küzdjenek a csapatok. A FIFA erre az időbeni eltolásra is hajlandó volt, csak, hogy olyan országban rendezzék meg a tornát, amelynek rengeteg pénze van, s ugyan a focinak „táptalajt” nem tudnak teremteni, de legalább reklámozzák egy hónapig az országot.

A stadionok megépültek az emírségben, igaz, rendkívül sok áldozat árán, amelyről a nyugati sajtó nem is feledkezett meg beszámolni. Furcsa kettőséget láthatunk tehát ismét, van úgy, hogy nem számít, milyen áron és hova kerül a világ egyik legnézettebb tornája, közben meg a sportolókat megbélyegzik.      

Megjelent a Magyar7 hetilap 11. számában.

   

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.