A héten a nyári olimpia szabálykönyvének második verzióját adják ki

2021. április 26., 14:57
ma7 | MTI

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és a szervezőbizottság a héten adja ki a második verzióját annak a szabálykönyvnek, amely a sportolókra, a kísérőkre, valamint a média képviselőire vonatkozó előírásokat tartalmazza a tavalyról idén nyárra halasztott tokiói olimpián és paralimpián.

Tokió 2020
Fotó: TASR/AP

Japán négy prefektúrájában, Tokióban, Oszakában, Kiotóban és Hjogóban

vasárnaptól május 11-ig egészségügyi vészhelyzetet hirdettek ki a koronavírus-járvány miatt.

A NOB és a játékok szervezői által kiadandó szabálykönyvben a Kyodo hírügynökség értesülései szerint az szerepel majd, hogy

a sportolókat és a kísérőket otthoni elutazásuk előtt, 96 órán belül kétszer is tesztelni kell majd koronavírusra,

majd a Japánba érkezésükkor újabb ellenőrzés vár rájuk. A terv az, hogy a játékok ideje alatt a tesztelések napi rendszerességűek lesznek.

Az is várható ugyanakkor, hogy a sportolókat nem kötelezik 14 napos karanténra, így a beutazást követően máris edzhetnek, bár egyfajta „buborékban” kell majd maradniuk az olimpiai falu, valamint a verseny- és tréninghelyszínek között.

A szabálykönyv végleges verzióját várhatóan júniusban adják majd ki.

Japánban

a lakosság túlnyomó része változatlanul ellenzi az olimpiát,

a legutóbbi közvélemény-kutatások alapján a megkérdezettek 70-80 százaléka szerint törölni, vagy újból halasztani kellene a játékokat. Az már korábban kiderült, hogy külföldi nézőket nem engednek majd be az eseményre, a japán közönség részvételéről lehetséges, hogy csak júniusban döntenek. A lakosság beoltásáért felelős miniszter korábban azt mondta, akár az is előfordulhat, hogy üres lelátók előtt rendezik a versenyeket.

Az olimpiai lángváltó március 25-én elindult ugyan Fukusimából, de már eddig is módosítani, vagy törölni kellett egy-egy szakaszt a járványhelyzet miatt, bár a terv az volt, hogy az ország mind a 47 prefektúrájába eljut.

A tavalyról idénre halasztott olimpia hivatalos megnyitója július 23-án lesz.

Kövesse facebook oldalunkat is!