2021. március 6., 19:00

A helsinki labor újra végezheti doppingellenes tevékenységét

Ismét teljes értékű munkát végezhet a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) akkreditált intézményeként a helsinki laboratórium.

dopping, teszt
Fotó: TASR/AP
Képünk illusztráció

A hivatalos elismerést azután állította vissza a WADA - írta beszámolójában az insidethegames.biz -, hogy befejeződött a labor átköltöztetése új helyre, a Finn Egészségügyi és Jóléti Intézetbe.

A laboratórium 2019 februárjában maga kérte akkreditációjának átmeneti felfüggesztését.

A WADA közlése szerint a finnek sikeresen teljesítették az összes követelményt, s hogy visszahelyezték a teljes megfelelés státuszába, a helsinki labor hiánytalanul folytathatja doppingellenes tevékenységét, beleértve a vizelet- és vérminták átfogó elemzését.

Witold Banka, a WADA lengyel elnöke dicsérte a finneket, amiért

sikeresen végrehajtották ezt a bonyolult lépést,

különös tekintettel a Covid-19 járvány által kiváltott kihívásokra és késésekre”.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság és az aláíró kormányok által fele-fele arányban pénzelt nemzetközi ügynökség hivatalos listáján 30 laboratórium szerepel. Közülük a helsinki mellett további három - az athéni, az új-delhi és a bangkoki - már korábban felfüggesztette tevékenységét vagy ideiglenesen megfosztották őket az akkreditációtól, míg tíz labor kifejezetten a világjárvány miatt függesztette fel vagy korlátozta tevékenységét - közölte tavaly márciusban a WADA.
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.