2023. december 5., 10:39

A halálos baleset miatt ezentúl kötelező lesz a nyakvédő használata a jégkorong-világbajnokságokon

Az október végi nagy-britanniai halálos baleset után kötelezővé teszi a nyakvédő használatát valamennyi rendezvényén - tette közzé a Nemzetközi Jégkorong Szövetség. A magyar szövetség (MJSZ) - mivel az utánpótlásban már eddig is kötelező volt a viselése, a következő idénytől írja elő a felnőttek számára az alkalmazását.

Jégkorong
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Az IIHF vezető testülete - amelynek Kolbenheyer Zsuzsanna személyében van magyar tagja is - az orvosi bizottság javaslatára úgy határozott, hogy előírja a kifejezetten erre a célra kialakított nyaki védők viselését. A közlemény hangsúlyozza: felnőtt, junior (U20) és ifjúsági (U18) korosztályban is használni kell a felszerelést.

A szabály hatálybalépésének pontos dátumát a felszerelésgyártók ellátási lehetősége határozza meg.

Az IIHF továbbra is szoros kapcsolatban áll beszállítókkal, hogy képesek legyenek megfelelni a jelenlegi magas keresleti viszonyoknak.

Amíg a szabály hivatalosan életbe nem lép, a nemzetközi szövetség továbbra is nyomatékosan javasolja, hogy minden IIHF-versenyen szereplő játékos viseljen nyakvédőt.
Sipos Levente, az MJSZ főtitkára az MTI érdeklődésére elmondta, hogy a hazai utánpótlásszinten eddig is kötelező volt a nyakvédő használata, a felnőttek számára pedig a következő idénytől lesz az az elnökség határozata alapján.

Fontos kiemelni, hogy a játékosok valóban olyan felszerelést használjanak, ami véd is. Ne +pipálják ki+ a kötelező viselését azzal, hogy csak lóg rajtuk. A játékvezetők a jövőben az eddiginél szigorúbban fogják ellenőrizni a nyakvédő használatát. Az első figyelmeztetés után 10 perces fegyelmi büntetés jár, ha nem megfelelő a felszerelés. A felszerelésgyártókkal és -forgalmazokkal mi is kapcsolatban vagyunk, hogy mielőbb mindenki beszerezhesse a szükséges nyakvédőt

- mondta Sipos Levente.

A korábban az NHL-es Pittsburgh Penguinsben is szereplő Adam Johnsonnak október végén a Sheffield Steelers otthonában rendezett meccsen egy ütközést követően egy korcsolyapenge elvágta a nyakát.

 

A pályán elsősegélyben részesítették, majd kórházba szállították, de az életét már nem sikerült megmenteni.
A legemlékezetesebb ilyen jellegű magyarországi eset 2015. október 13-án történt, amikor a Megyeri úton rendezett Újpest-Fehérvár AV19 MOL Liga-mérkőzés 65. percében egy eleső játékos felvágódó korcsolyája megvágta a vendégek kanadai légiósának, Devon Kroghnak a nyakát. Vladimir Babic játékvezető sietett a csatár segítségére, a cserepadhoz kísérte, majd a helyszínen lévő orvosok is próbálták elállítani a komoly vérzést. Kroghot - aki végig tudatánál maradt és nem volt életveszélyben - kórházba szállították, másnap kétórás érsebészeti műtéten esett át, és egy vérrögöt kellett eltávolítani a nyaki vénájából.
A 2-2-re álló meccs akkor félbeszakadt és később pótolták a hátralévő 76 másodpercet.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.