2018. október 6., 15:21

A füleki futball egykor az élvonalba tartozott

A két világháború közötti Csehszlovákiában elsősorban a csehországi csapatok jelentették a csúcsot. Szlovákiából a Slovan elődjének tekintett pozsonyi 1. ČsŠK mellett a Füleki FTC tartozott a legjobb labdarúgó együttesek közé.

hulita-vilmos-siremleke.jpg
Fotó: Archívum

Mint Matej Hanula sporttörténész, a Szlovák Tudományos Akadémia Történeti Intézete legújabb kori részlegének a munkatársa elmondta az 1936/37-es idényben csupán egy mérkőzésen múlt, hogy a fülekiek nem kerültek fel a legfelső osztályba. Sajnos a Prágában rendezett utolsó meccsen alulmaradtak, így Szlovákiát egyedül a pozsonyi csapat képviselte a következő idényben.

A füleki futballsikerek kovácsa Hulita Vilmos, a Sfinx zománcgyár igazgatója és Fülek polgármestere volt, aki komoly összegeket fektetett a futballszakosztály fellendítésébe. Magyar, szlovák és cseh játékosokat szerződtetett és egy magyarországi edzőre bízta a vezetést. A gyár alkalmazottai nehezményezték is, hogy az igazgató úr a focistákra többet költ, mint a saját munkásaira. A kudarccal végződött prágai mérkőzést követően Hulita már nem törődött a labdarúgással és Füleken a futball lehanyatlott.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.