2018. április 12., 19:15

A 2022-es Vb-mezőny bővítését szorgalmazzák

A Dél-Amerikai Labdarúgó Szövetség (CONMEBOL) arra kérte a nemzetközi szövetséget (FIFA), hogy már a 2022-es katari világbajnokságon 32 helyett 48 válogatott vehessen részt.

focilabda - illusztráció
Fotó: pixabay.com

A CONMEBOL kongresszusán csütörtökön tárgyaltak a javaslatról, amellyel mind a tíz tagország egyetértett, így a paraguayi Alejandro Dominguez elnök továbbította Gianni Infantinónak, a FIFA első emberének.

Amennyiben 64 helyett 80 mérkőzést rendeznének a négy év múlva sorra kerülő tornán, az komoly logisztikai kihívásokat jelentene Katar számára. A világbajnokságra a hagyományos nyári időpont helyett a közel-keleti hőség miatt novemberben és decemberben kerül sor.

A FIFA tavaly januárban döntött arról, hogy a 2026-os tornát már 48 csapat részvételével rendezik. Annak a vb-nek Marokkó vagy az Egyesült Államok, Mexikó, Kanada trió ad otthont.

A jelenlegi rendszerben a dél-amerikai selejtezőcsoportból az első négy helyezett jut ki automatikusan a világbajnokságra, az ötödik pedig pótselejtezőt játszhat. A létszámemelés után a képlet hat plusz egyre változik majd.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.