2024. április 14., 11:56

3x3-as olimpiai selejtező: Nem szereztek kvótát a magyarok Hongkongban

A magyar női 3x3-as kosárlabda-válogatott 21-19-re kikapott Azerbajdzsántól a hongkongi olimpiai selejtezőtorna elődöntőjében, így nem szerzett kvótát, de májusban még javíthat Debrecenben.

kosárlabda, NBA, illusztráció
Illusztrációs felvétel
Fotó: unsplash.com

A Böröndy Vivien, Mompremier Beatrice, Papp Diána, Szabó Fanni összeállítású csapat a csoportkörben a házigazda hongkongiakat és a lengyeleket is magabiztosan verte, Egyiptomtól viszont kikapott, ennek ellenére csoportgyőztesként jutott a négy közé.

A vasárnapi elődöntőben Azerbajdzsán várt Földi Attila kapitány együttesére, míg a másik ágon a hollandok és a lengyelek csapnak össze.

A négyesből csak a bajnok szerez kvótát a párizsi játékokra.

A három honosított játékossal kiálló azeriek 3-1-gyel kezdtek, de a magyarok "külföldije", Mompremier versenyben tartotta a csapatot, amely 4-4-nél utolérte riválisát. A túloldalon a hatalmas termetű Mercedes Walker és a mindenhonnan veszélyes Alexandra Mollenhauer remeklésével 11-6 lett az állás, így a legjobbkor jött Böröndy duplája.

Szabó távolijával ismét egyenlő lett, sőt, a nemzeti csapatban a héten bemutatkozott Mompremier büntetőjével már a magyarok vezettek 12-11-re. Papp ellen fújtak sportszerűtlen hibát, két perccel a vége előtt pedig 15-15 állt a nagyórán, Mollenhauer duplájára Mompremier válaszolt egy egypontossal (16-17).

Az utolsó percben Szabóék begyűjtötték a hetedik csapatszemélyit, így az ellenfél már minden hibáért büntetőt dobhatott (16-19), de Papp duplájával (18-19) visszatértek a remények.

A hajrában már csak Mompremier dobott egy büntetőt, míg az azerieknél Dina Uljanova kétszer is betalált, így a 21-19-re nyerő rivális jutott a fináléba.
A három állomásból álló selejtezősorozat második helyszíne a Japánban található Ucunomija lesz május 3-5-én - magyar érdekeltség nélkül -, a harmadik pedig Debrecen május 16-tól 19-ig. Mivel Földi Attila együttese nem járt sikerrel Hongkongban, így a harmadik tornán is részt vehet, ahol már a magyar férfiak is szerepelni fognak.

A debreceni viadalról az első három-három együttes mehet majd az olimpiára.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.