2019. február 15., 21:31

Rekordokat döntő felvidéki „uszonyos”

Világcsúcsok, világbajnoki címek és sok-sok aranyérem. Bukor Ádám, a világ egyik legjobb uszonyos úszója, miközben a felvidéki fiatalember még csak húsz esztendős. A magyar válogatott kiválóságával a sportág rejtelmeiről és a további céljairól is beszélgettünk.

Bukor Ádám02
Galéria
+2 kép a galériában

Hogyan ismerkedett meg a sporttal? Az úszással kezdett?

Véletlenszerűen alakult így. Úszni már tudtam, amikor hatévesen vitt le édesapám a vágsellyei uszodába, hogy úszóklubba írasson. Volt is klub, csak nem éppen úszó, hanem uszonyos úszó. Ez csak több hét után derült ki. Nem kértük tovább. A klub viszont kérte. Maradtunk. Ez tizennégy éve történt.

Melyek a legnagyobb különbségek a „klasszikus” úszáshoz képest?

Ahogy a nevében is benne van, uszonnyal ússzák és snorkelt, vagyis légzőcsövet használunk úszás közben. Ezen folyamatosan lélegzünk. Az uszonyból is van többféle. Az egyik a bi fin, vagyis a dupla gumiuszony, melyet külön-külön veszünk fel és a megszokott gyorsúszást ússzuk. A monouszony egy darab nagy uszony, melyet mindkét lábunkra húzzuk és delfinhez hasonló mozdulatsorral hajtjuk vagy a felszínen vagy a felszín alatt, előrenyújtott és a fej felett "összekulcsolt" kezekkel. Az utóbbi uszonnyal (és egy jó úszóval) akár 3,5 m/s sebességgel lehet "száguldani" a vízben. Hétévesen már ezzel az uszonnyal úsztam. Ez nagyon tetszett. Erre épült évek során a mozgásrendszerem is.

A klasszikus úszáshoz képest az uszonyos úszásnak eltérő a mozgásrendszere, dinamikája és a ritmusa. Tizennyolc évesen versenyszerűen kipróbáltam a klasszikus úszást is (pillangó és gyorsúszás), de nehéznek tűnt a váltás, váltogatás edzés és versenyzés szempontjából egyaránt. Így egyelőre maradok az uszonyos úszásnál.

Már nagyon fiatalon nagyon sok rekord tulajdonosa. Mit gondol, minek köszönhető ez az eredményesség?

Tizenhárom évesen szlovák felnőtt bajnoki címet szereztem és egyben megúsztam a szintidőket a junior VB-n való szerepléshez. A grazi junior VB-n 2012-ben 1500 méteren hetedik lettem a világon. Tizenhárom évesen! Ekkor már a nemzetközi szakvélemény (nem a szlovák) nagy jövőt "jósolt" nekem. Éreztem, hogy ez az én utam! Tizennégy évesen már Európa második legjobb juniorja lettem és tizenöt évesen, Krétán először álltam fel a "világ csúcsára". 800m-es úszásban mindenkit legyőztem a junior VB-n! Ma öt VB cím, hat EB cím, négy világcsúcs és négy Világkupa-sorozatban való győzelem tulajdonosa vagyok, sok-sok egyéb győzelmek mellett.

Hogyan fogadták eredményeit Galántán a gimnáziumban?

Tizenegy éves koromtól két fázisban napi 10-15km-t edzek. Ehhez jön még a tornaterem. A sportsikereket talán a kitartásom a fegyelem a sport iránti alázat és a szülői, szakmai háttér jellemzi leginkább. A mai napig két "szentélyem" van: A vágsellyei uszoda és a galántai Kodály Zoltán gimnázium uszodája. Az utóbbi nagyban és jófele befolyásolta az életem. Nyolc éven át a Kodály Zoltán gimnázium diákja voltam. Nyolc éven át mindenben támogató tanárok, iskolavezetők és igazgató vett körül. Már majdnem kényeztettek.

Korábban a szlovák színeket képviselte, de ha jól tudom több ok miatt is a magyar válogatott mellett döntött. Hogyan értékeli a váltást?

Tizenhárom éves koromtól a 2016-os év végéig a szlovák válogatott tagja, talán nem túlzás, ha azt írom, hogy pillére voltam. Előttem ebben a sportágban Szlovákiából soha senki hasonló sikereket nem ért el. A szlovák sportszövetség a VB, EB címeim és a sok nemzetközi sikereimnek köszönhetően soha nemlátott "virágzásnak" indult. Ennek ellenére emberileg és gazdaságilag sem tudtunk egymáshoz "közelíteni". Ebben a közegben elapadt bennem a siker utáni vágy és a bizonyítani akarás.

Mennyire volt nehéz a váltás egyéni szinten?

Azt tartják, hogy a sikernek ára van. Tizenegynéhány évig szüleim befektettek az én sportkarrierembe minden lehetséges eszközt, időt és energiát nem kímélve. Ez így még rendben is van. Az viszont nincs rendben, hogy a sikereimért kapott "lehetőségből" a szlovák szövetség jószerével rám nem "áldozott" semmit. Két lehetőségem volt. Nem folytatom tovább a sportot vagy elmegyek szerencsét próbálni.

Köztudott, hogy édesapám, edzőm jó kapcsolatokat ápol a magyar szövetséggel. A történtek után nem kellett sokat gondolkodni és rövid időn belül, az egyeztetéseket követően megtörtént a váltás. Magyarországra, a gyöngyösi Mátrai Erőmű Búvárklubba igazoltam. Itt a tisztelet kölcsönös.

Az év legjobbjának választották Magyarországon az elmúlt évben. Mit jelent ez az elismerés?

2017 nyarán háromszor lettem felnőtt Európa-bajnok és az 1500 méteres távon új világcsúcsot úsztam. 2018-ban a belgrádi felnőtt VB-n 400 méteren világbajnok lettem. E mellé jött még két ezüstérem egyéniben és egy bronz a váltóban. Azt gondolom, hogy ez a sikersorozat a jövőben is folytatódni fog, mivel a Magyar Búvár Szakszövetség célomban nagy mértékben támogat. Örömmel tölt el és megtisztelő az, hogy a sok-sok világbajnoki, Európa-bajnoki címmel és világcsúcsokkal ékesített magyar sportolói, sporttársi körben én lettem a 2018-ban az év férfi sportolója!

És mit várhatunk Bukor Ádámtól idén?

Az egész tervezetünk egy picit más, mint az elmúlt években. Kevesebb versenyt vállalunk. A Világkupa-sorozatban három versenyen veszünk részt, mégpedig a magyarországi, az olasz és a francia nagydíjakon. Ez február végétől április végéig tart. Ezután következik a magyar bajnokság és az EB-re való felkészülés, melynek az idén júniusban Görögország ad otthont. Ősszel elképzelhető a Világkupa-sorozat döntőjén való szereplésem is.  Remélem, hogy 2019-ben újabb sportsikerekkel leszek gazdagabb!

Bukor Ádám02
Galéria
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről. 

Hozzászólások

sastri 2019. 02. 22., p - 08:59
Nagyon tendenciózusan van a cikk megírva! A másik félnek, -Szlovák búvárszövetség -, nem kérdezte senki a véleményét!! Vajon a Szlovákia állampolgáraként elért eredmények, "csak úgy" maguktól lettek elérve, ahogy a író írja" " szlovák szövetség jószerével rám nem "áldozott" semmit". Ádám, nagyon hálátlan kijelentéseket tettél a Szlovák búvárszövetség felé, elfeledve hogy a nézeteltérés a te és főleg az apád túlzott anyagi követeléseinek a következménye !! Az apucid nem egyszer hangosztatta"" Egy ilyen sportolónak a családját is ell kell tudni anyagilak tartani"" !!!U.I.: a cikkeket illene szignálni.Ján Chovan, a Szlovák búvárszövetség elnökségi tagja
Dax 2020. 04. 17., p - 09:37

Válasz sastri üzenetére

A túlzott anyagi kéréseimet és a fiam sikereit követő szövetségi gazdasági virágzást és a sportolónak az ebből való támogatást is meg lehet nézni az interneten.
U.i.: A cikk egy sportoló életéről, nem pedig a volt szövetségével való perpatvarról szól. Ez egyébként úgyszintén megtalálható az interneten. Az olvasó eldöntheti, hogy ez tetszik e neki vagy sem.
j.t.