2020. szeptember 3., 08:39

Különleges fociünnep Ajnácskőn

A rimaszombatiak több éves kihagyás után visszatértek a Szlovák kupába. Jól tették, a kupa első fordulójában Feleden, a másodikban Ajnácskőn vonzották a régió futballra vágyó közönségét. Mert abból a gömöri régióban egyre kevesebb van.

 

Galéria
+5 kép a galériában
Fotó: Juhász Dósa János
Sirámok a libalegelő felett

Sokáig sorolhatnánk a miérteket. Dél-Gömörben 2020-ra alig maradt futballcsapat. A III. ligás rimaszombatiak (hol van már az I. ligás múlt) mellett a IV. ligás ajnácskőiek és tornaljaiak mellett  az V. ligás felediek tartják életben a focit, valamint pár, a járási osztályban szereplő csapat (Osgyán, Sajószentkirály, Nemesradnót, Rimaszécs, Nagybalog). Van, ahol még legalább a focipályát rendbe tartják (lekaszálják, lelegeltetik, sok helyen viszont a helyét már rég belepte a gaz. Korláti ismerőseim nem is oly rég nosztalgiából az egykor II. ligás csapat pályáját szerették volna megkeresni. Nem találták.

Ha rákérdezünk polgármestereknél, megy a vég nélküli panasz, ma már nem érdekli a fiatalokat a foci, sokan kint vannak dolgozni, s persze az állandóan visszatérő panasz: az önkormányzatoknak nincs pénzük. Holott például Ajnácskő a nagyon jó példa, hogy csak akarni kell hozzá, s ha vannak fanatikus emberek, akkor van foci (a legkisebbektől a legidősebbekig) és eredmény is. A futball faluhelyeken ugyanis még mindig a legjobb közösségépítő (lenne). A meccs idején a pálya mellett Szent István szobrának árnyékában 5-6 srác rúgta a bőrt, akik pár év múlva majd felválthatják a most pályán lévőket. 

Ajnácskőn a Csemadok mellett a fociklub is aktív

Ajnácskőn fanatikus  (magyarul: tenni akaró) emberek élnek. A teljesen leépült régióban a község a patinás vár romjai alatt folyamatosan szépül és fejlődik. S ennek a fejlődésnek szerves része a futball is. Az ajnácskőiek az elmúlt évek során játszottak a járási bajnokságban, később az V. ligában, s immár második éve ismét a IV. ligában.

A tavalyi csonka évadban a tizedik helyen zártak.  Ugyan most a nyitáskor bennragadtak, s az első öt fordulót győzelem nélkül, két döntetlennel és három vereséggel abszolválták, mégis bizakodva várták az egy osztállyal feljebb futballozó rimaszombatiakat, akik viszont remekül indították a bajnokságot, de négy győzelem után megtorpantak, s a legutóbbi fordulóban odahaza kaptak ki a rakolciaktól.

De egy kupamérkőzés az mindig más, s az ajnácskőiek az elmúlt években többször is felszítták magukat. Három éve például a második ligás liptószentmiklósiak jártak a faluban. Az idei kiírásban az ajnácskőiek az első fordulóban az V. ligás ragyolciak otthonában győztek 3:0 arányban, míg a rimaszombatiak a szintén V. ligás felediek otthonában 4:0 arányban. 

Vérbő dráma tizenegyesekkel

Az alig 1 100 lelkes település központjában szinte egy gombostűt sem lehetett leejteni, annyian voltak kíváncsiak a gömöri rangadóra (a nézőszám elérte az ötszázat), amely előtt a hazaiak nem is titkolták, szeretnék meglepni a jóval esélyesebb vendégeket, s ez maximálisan sikerült is. A batyiak végig csak futottak az eredmény után, s nem kis adag szerencse kellett hozzá, hogy ők örülhessenek a végén. A mérkőzést már két hete le kellett volna bonyolítani, de a viharos esőzések játékra alkalmatlanná tették a pályát, s mivel augusztus utolsó napján is bőven esett, az ajnácskői vezetők ugyancsak izgultak, alkalmas lesz-e játékra a pálya. Végük az égiek megkegyelmeztek, s bár a mérkőzés közben is elkezdett szemelni, kellemes időben, ideális körülmények között kezdődhetett el a mérkőzés, amelyen a hazaiak sokkal támadólag léptek fel, mint az eléggé enerváltnak tűnő rimaszombatiak.

Ruszó Béla legénysége Kamil Genský találatával a 13. percben meg is szerezte a vezetést, majd elkövetett egy nagy hibát, nem tudott élni a szemmel láthatólag megzavarodott vendégek kihagyásaival, s ziccerek egész sorát hagyta ki. „Kintről mindig könnyebb okosnak lenni, de meglátjátok, a sok kihagyott helyzet megbosszulja magát” – mondta mellettem az egyik hazai törzsszurkoló, de akkor talán még ő maga sem gondolta, hogy mennyire igaza lesz.

A félidő második felében a jobb erőnlétben lévő vendégek átvették a játék irányítását, de egyenlíteniük csak a második félidő elején sikerült Balog találatával. Ekkor sokan azt hitték, el is dőlt a meccs, a tapasztaltabb, profi játékosokból álló vendégek idővel felőrlik az egyenlítő gól után kedvüket vesztett hazaiakat, de nem így történt.

Sőt a hajrában Botoš góljával ismét az ajnácskőieknél volt az előny, s mivel a hátralévő percek, ha nehezen is, de teltek, egyre inkább úgy tűnt, megszületik a nagy meglepetés.

De a vendégek az utolsó utáni percekben Ľupták góljával egyenlíteni tudtak, így a mindig bizonytalan tizenegyesekre és a kapusokra maradt a döntés. Többszörösen is, ugyanis 7:7-es állásnál a vendégek kapusa belőtte a saját tizenegyesét, a hazaiaké viszont hibázott.

Így a kupa harmadik fordulójában, szeptember 16-án, szerdán a rimaszombatiak fogadhatják a második ligás kassai FC csapatát.

Galéria
+5 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.